Heeft u schade na een storm of onweer?
Uw brandverzekering bevat een waarborg stormschade en dekt de kosten. Dit is wat u moet doen.
- Voorkom dat de schade verergert
- Neem de nodige voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat de eventuele schade verergert. Denk daarbij altijd eerst aan uw eigen veiligheid. Raak bijvoorbeeld geen losliggende kabels of leidingen aan, kruip niet zelf op uw dak om herstellingen uit te voeren, enzoverder. De kosten voor ingrepen die noodzakelijk zijn om ergere schade te voorkomen zijn bovendien gedekt in de brandverzekering.
- Maak een inventaris van de opgelopen schade
- Maak een gedetailleerde inventaris van de opgelopen schade en neem foto's als bewijsmateriaal. Probeer daarbij zoveel mogelijk bewijsstukken te verzamelen. Neem kopieƫn of foto's van de aankoopfacturen of garantiebewijzen van de beschadigde goederen. Hoe vollediger uw dossier, hoe vlotter de schaderegeling. Houd alle beschadigde goederen bij voor een eventuele expertise.
- Meld de schade aan uw verzekeringsmakelaar
- Meld de schade zo snel mogelijk aan uw verzekeringsmakelaar of brandverzekeraar. Wanneer uw aangifte is ingediend bij de brandverzekeraar, komt er indien nodig een schade-inspecteur van de verzekeraar of een schade-expert langs om te kijken naar de schade. De verzekeraar zal zich baseren op het rapport van de expert om de vergoeding te bepalen. Als u het niet eens bent met het voorstel tot vergoeding van de verzekeraar, kan u altijd een tegenexpert inschakelen.
Hoe lang moet ik wachten met de herstelling?
- Voorlopige herstellingen om te voorkomen dat de schade verergert
- Moet het beschadigde dak van uw woning worden afgedekt om regeninslag te voorkomen? Laat dat dan over aan de brandweer of een gespecialiseerde vakman.
- Definitieve herstelling
- De schade volledig laten herstellen mag pas wanneer u daarvoor een akkoord van de verzekeringsmaatschappij hebt gekregen. Dat kan soms enkele dagen duren, afhankelijk van het feit of er een expert moet langskomen of niet. Zodra u groen licht krijgt van de verzekering, mag u de schade laten herstellen. Kiest u liever voor een doe-het-zelf aanpak, dan mag dat uiteraard ook.
Welk nummer moet ik bellen bij noodweer?
Voor het melden van storm- of waterschade belt u naar het nummer 1722 dat bij noodweer door de overheid geactiveerd wordt. Ook via de website stormschade.vlaanderen kunt u de hulp van de brandweer aanvragen of een professionele dienstverlener contacteren. Hou het noodnummer 112 vrij voor dringende en levensbedreigende noodsituaties.
Wanneer het nummer 1722 bellen?
- Bij overstroming of wateroverlast.
- Bij grote schade aan uw dak.
- Bij omgewaaide bomen of takken.
- Bij andere niet-levensbedreigende situaties.
Wanneer het noodnummer 112 bellen?
- Bij levensbedreigende situaties.
- Als iemand dringend medische hulp nodig heeft.
- Bij kortsluiting, rook of brand.
- Bij instortingsgevaar.
- Bij andere levensbedreigende situaties.
Goed om te weten
- Bel het nummer 1722 als u tijdens een onweer, storm of wateroverlast de brandweer nodig hebt en er niemand in levensgevaar is.
- Bel het noodnummer 112 enkel voor dringende en levensbedreigende noodsituaties.
Informatieve websites
- Stormschade Vlaanderen
- Bent u getroffen door stormschade of wateroverlast? Staat uw kelder onder water? Is er een boom omgewaaid of zijn er dakpannen losgekomen? Via de website stormschade Vlaanderen kan u online brandweerhulp aanvragen of een professionele dienstverlener (dakwerker, boomzager, opruimingsfirma, etc.) contacteren.
- Vlaams Rampenfonds
- Indien u de schade niet op de verzekering kunt verhalen, hebt u nog een mogelijkheid om een vergoeding te bekomen bij het Vlaams Rampenfonds. Dat voorziet in een tegemoetkoming als een storm officieel erkend werd als ramp.
- Meteo.be
- Het KMI voorspelt het weer voor het publiek en de autoriteiten. Ze waarschuwen voor gevaarlijk weer zoals overvloedige regen en hevige wind.
- BE-Alert
- BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid u kan verwittigen in een noodsituatie.
- 112.be
- Het noodnummer 112 is het enige noodnummer waarnaar u in heel Europa gratis kan bellen als u dringend hulp nodig hebt van de brandweer, een medisch team of de politie.