Wat is een autolening?
Een autolening is een kredietvorm om de aankoop van uw nieuwe of tweedehandswagen te financieren. De autolening werkt bijna identiek als een gewone lening, maar er zijn toch een aantal verschillen tussen beide kredietvormen. De meest opvallende verschillen zijn:
- Het onderpand
- In bepaalde gevallen dient de wagen als onderpand voor de lening. Bij verkoop van de wagen dient de lening dan ook volledig terugbetaald te worden. Bij een standaard lening op afbetaling is dit in de meeste gevallen echter geen verplichting.
- De looptijd van de lening
- De verstrekker van de lening zal steeds rekening houden met de economische levensduur van de wagen. Met andere woorden, hoe lang zal deze auto nog rondrijden. Daarnaast valt een autolening in de meeste gevallen onder de wet op het consumentenkrediet. Daarbij zijn er wettelijk maximum looptijden afgesproken afhankelijk van het bedrag van de lening.
Wat heb ik nodig om een autolening aan te vragen?
Wanneer u een autolening wil aanvragen, kunt u best de onderstaande documenten meebrengen:
- Uw identiteitskaart.
- Een bewijs van huisvestiging.
- Een overzicht van uw lopende leningen.
- Een bewijs van uw inkomen en tewerkstelling.
- De offerte, bestelbon of de factuur van de auto die u wilt aankopen.
Dankzij deze documenten kan de kredietmaatschappij uw kredietwaardigheid nagaan en vergroot u uw kansen om snel een positief antwoord te ontvangen.
Goed om te weten
- Heeft u uw droomwagen gevonden, maar heeft u niet voldoende middelen om die te financieren? In dat geval kan een autolening een oplossing bieden.
- Er is een verschil tussen leningen voor tweedehandswagens en voor nieuwe wagens.
Let op, geld lenen kost ook geld.
Veelgestelde vragen
Hieronder geven we een antwoord op enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag of antwoord er niet tussen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.
Is er een verschil in autolening voor nieuwe wagens of tweedehandswagens?
Ja, er bestaan aparte kredieten voor nieuwe en tweedehandswagens. Het grote verschil tussen de twee is het jaarlijks kostenpercentage (JKP) of de kostprijs van het krediet op jaarbasis.
Bij een lening voor nieuwe wagens ligt het JKP doorgaans lager, maar de aankoopprijs voor de wagen ligt dan wel weer hoger. Het omgekeerde geldt voor tweedehandswagens.
Kan ik een overlijdensverzekering afsluiten voor een autokrediet?
Ja, dat is perfect mogelijk. De verzekering voorziet dan een volledige of gedeeltelijke terugbetaling van het resterende saldo van uw krediet bij overlijden van één van de kredietnemers. Een overlijdensverzekering is echter niet wettelijk verplicht.
Hoeveel kan ik lenen voor mijn nieuwe of tweedehandswagen?
Hoeveel u precies kan lenen voor uw autokrediet hangt af van verschillende zaken:
- Wat kost uw auto?
- Een eerste factor is uiteraard de kostprijs van de wagen die u wil kopen. Particulieren mogen de volledige kostprijs lenen, dus inclusief btw. Sommige kredietmaatschappijen laten ook een leenbedrag van 110% toe. Zo kan de koper meteen ook de inschrijvingstaksen en de eerste verzekeringspremies dekken.
- Voor zelfstandigen, vrije beroepers en bedrijven is het verhaal anders. Zij krijgen maar een financiering op basis van de kostprijs zonder btw. Ze kunnen de betaalde btw immers recupereren via de btw-aangifte. Dat houdt wel in dat ze die belasting eerst zelf moeten voorfinancieren.
- Welk bedrag kan u maandelijks terugbetalen?
- Uw mogelijkheden om de lening terug te betalen, is de tweede beperkende factor. Wie meer verdient, zal zich een hogere afbetaling kunnen permitteren.
- Hou er rekening mee dat de kredietmaatschappij ook gaat kijken naar uw andere leningen en vaste kosten (zoals bijvoorbeeld de huishuur, elektriciteit, gas, water, ...) bij de bepaling van uw effectieve terugbetalingscapaciteit.
- Hoe lang wilt u afbetalen?
- U beslist mee over de afbetaling van de lening voor uw auto. Als u wat meer zuurstof in uw maandelijkse afbetalingen wil, kunt u de financiering over wat langere tijd spreiden. De keerzijde? Dat kost u dan iets meer aan interesten.
- Wettelijke maxima.
- Opgelet: u hebt niet volledig de handen vrij in uw keuze van de looptijd van uw lening. Wie een bedrag leent tussen de 2.700 en 3.700 euro moet dat van de wetgever binnen de 30 maanden kunnen aflossen. Voor 7.500 tot 10.000 euro is dat 48 maanden, voor 10.000 tot 15.000 euro 60 maanden en voor bedragen tussen 15.000 tot 20.000 euro bedraagt de maximale looptijd 84 maanden (onder voorbehoud van wijzigingen).
- Uw persoonlijke financiële geschiedenis.
- Had u vroeger al leningen bij de kredietmaatschappij die u netjes op tijd afloste, dan speelt dat zeker in uw voordeel. Miste u enkele betalingen, dan zal uw kredietmaatschappij gegarandeerd voorzichtiger zijn.
- Wettelijk is de kredietmaatschappij verplicht om bij elke leningsaanvraag eerst de Centrale voor Kredieten aan Particulieren te consulteren. Die databank verzamelt alle lopende kredieten van de Belgen. Met andere woorden, het heeft geen enkele zin om een andere lening te verzwijgen in de hoop op een bijkomend krediet, want de kredietmakelaar komt het sowieso te weten.