Wat is een brandverzekering voor huurders?
In Vlaanderen is een brandverzekering voor huurders verplicht sinds 1 januari 2019.
Een goede brandverzekering is even belangrijk voor de huurder als voor de eigenaar, maar waarom moet u als huurder nu een brandverzekering afsluiten?
- Om uw huurdersaansprakelijkheid te dekken
- Een huurder moet zijn huurdersaansprakelijkheid dekken. Inderdaad, als huurder moet u het gehuurde appartement of de woning, terug kunnen geven na de huurperiode, zoals u ze heeft ontvangen, zelfs al heeft er een brand plaatsgehad. Bij een brand wordt de aansprakelijkheid van de huurder automatisch aangesproken. U heeft er dus alle voordeel bij om die aansprakelijkheid te dekken via een brandverzekering.
- Om uw goederen te beschermen als huurder
- U wenst zeker de inhoud (meubelen, kleding, ...) van de woning te verzekeren bij een brand, tegen waterschade, natuurrampen, ... De brandverzekering zal de inhoud van uw woning verzekeren bij schade of verlies. U kan als huurder ook een diefstalverzekering toevoegen.
- Om uw aansprakelijkheid te dekken tegenover derden
- Elke burger is aansprakelijk voor de schade die hij toebrengt aan derden. De brandverzekering laat toe deze aansprakelijkheid te verzekeren tegenover derden, zoals bijvoorbeeld uw buren. Ontstaat er een brand in uw woning of appartement, dan bent u aansprakelijk voor de schade bij de buren.
Wat dekt de brandverzekering voor huurders?
Een brandverzekering dekt veel meer dan enkel brandschade. De woningpolis verzekert uw huurdersaansprakelijkheid en indien gewenst uw inboedel (eventueel inclusief diefstal). De verzekering vergoedt schade aan de huurwoning waarvoor u verantwoordelijk bent. In de meeste polissen is verzekerd:
- De woning, bijgebouwen en omheiningen.
- De gehuurde garage (zelfs als die ergens anders staat).
- Goederen die op een blijvende wijze aan het gebouw zijn vastgemaakt.
Goed om te weten
- Een brandverzekering voor huurders is in Vlaanderen everplicht sinds 1 januari 2019.
- Het is verstandig om in uw brandverzekering ook uw inboedel (meubelen, kledij, ...) tegen schade te laten verzekeren.
- In Vlaanderen zijn rookmelders in de woning verplicht.
Veelgestelde vragen
Hieronder geven we een antwoord op enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag of antwoord er niet tussen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.
Is een rookmelder wettelijk verplicht?
Ja, sinds 1 januari 2020 is het wettelijk verplicht in Vlaanderen om elke verdieping van een huurwoning (eengezinswoning, appartement of studio) te voorzien van minstens één rookmelder. De rookmelder(s) moet(en) bovendien CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604.
Werken de rookmelders op vervangbatterijen? Dan moet u als huurder die batterijen op tijd vervangen. Die verplichting geldt voor sociale huurwoningen, private huurwoningen, kamers en studentenkamers.
Meer informatie kan u terugvinden op de website wonenvlaanderen.be.
Is een brandverzekering voor een huurder verplicht?
Dat hangt ervan af in welke regio u een woning wilt huren. In Vlaanderen is een brandverzekering voor huurders verplicht sinds 1 januari 2019.
Als huurder bent u verplicht om het appartement of huis dat u huurt in zijn oorspronkelijke staat aan de eigenaar terug te geven. Daarom is het in elk geval goed om uw aansprakelijkheid als huurder te verzekeren. Zo bent u beschermd tegen de financiële gevolgen van een eventueel schadegeval.
Volstaat één woningpolis als u samen met vrienden een huis huurt?
Ja, naast de verzekeringnemer zijn ook alle andere inwonende personen in de woningpolis verzekerd.
Uw huisbaas heeft al een woningpolis. Moet u als huurder er dan nog één afsluiten?
Toch wel, want de brandverzekering van uw huisbaas vergoedt geen schade aan de huurwoning waarvoor u verantwoordelijk bent.
Ook als in uw huurcontract de optie afstand van verhaal is opgenomen, is het nog altijd raadzaam om uw huurdersaansprakelijkheid te verzekeren. Uw huisbaas kan zijn verzekering namelijk stopzetten. En als de schade overslaat naar de buren, biedt de polis van uw huisbaas geen bescherming.