Wat is een omniumverzekering voor uw auto?
Uw (nieuwe) wagen wacht op u in de showroom? Vóór u de weg opgaat, moet u minstens een autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid afsluiten.
Een omniumverzekering is een aanvullende verzekering op de basis BA autoverzekering. Want als u morgen een ongeval veroorzaakt, als uw wagen wordt gestolen of als uw koetswerk beschadigd raakt door hagel is uw wagen beschadigd en wordt dat mogelijk een financiële ramp. Uw BA auto aansprakelijkheidsverzekering biedt daar geen dekking voor.
Met een omniumverzekering is uw voertuig in alle gevallen verzekerd, zelfs wanneer u aansprakelijk bent voor een ongeval of voor schade.
Wat dekt een grote omniumverzekering?
Een grote omniumverzekering, of full omniumverzekering, vergoedt alle schade aan uw voertuig en zal tussenkomen in de volgende gevallen:
- Schade veroorzaakt door brand, kortsluiting, ontploffing, blikseminslag of bluswerk.
- Schade veroorzaakt door diefstal, poging tot diefstal, inbraak of vandalisme.
- Schade veroorzaakt door glasbreuk.
- Schade veroorzaakt door natuurkrachten zoals bijvoorbeeld hagel, storm, overstroming, vallende bomen of takken, ...
- Schade veroorzaakt door aanrijding met dieren.
- Schade veroorzaakt door een ongeval, zelfs als u dat zelf veroorzaakte. De verzekering komt tussen voor de herstelling (onderdelen en werkuren) of de vervanging van uw wagen.
- Alle andere schade (bijvoorbeeld tijdens het inladen van boodschappen beschadigt u met uw winkelwagentje een koplamp).
Wat dekt een kleine omniumverzekering?
Zoals de naam doet vermoeden, gaat het om een beperkte omniumdekking die over het algemeen tussenkomt in de volgende gevallen:
- Schade veroorzaakt door brand, kortsluiting, ontploffing, blikseminslag of bluswerk.
- Schade veroorzaakt door diefstal, poging tot diefstal, inbraak of vandalisme.
- Schade veroorzaakt door glasbreuk.
- Schade veroorzaakt door natuurkrachten zoals bijvoorbeeld hagel, storm, overstroming, vallende bomen of takken, ...
- Schade veroorzaakt door aanrijding met dieren.
Let op: alle schadegevallen die niet duidelijk in uw kleine omniumverzekering zijn opgenomen, worden niet vergoed. De kleine omniumverzekering voorziet in principe geen terugbetaling van materiële schade aan uw voertuig als u voor het ongeval aansprakelijk bent.
Aanvullende verzekeringen voor een betere bescherming
Schade en verwondingen die u zelf oploopt worden niet vergoed. Daarom wordt een omniumverzekering vaak aangevuld met een aantal bijkomende verzekeringen voor een betere bescherming, zoals:
- Een bestuurdersverzekering
- Een bestuurdersverzekering verzekert de lichamelijke schade van de bestuurder.
- Een rechtsbijstandverzekering
- Een rechtsbijstandsverzekering verzekert u tegen gerechtelijke procedures en neemt de procedurekosten die daarbij komen kijken op zich.
- Een bijstandverzekering
- Een bijstandsverzekering is een extra verzekering bovenop uw autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor hulp bij autopech of medische bijstand.
Goed om te weten
- Om uw wagen te verzekeren heeft u de keuze uit de formule grote omnium die u beschermt ongeacht of u in fout bent of niet of de formule kleine omnium.
- Hebt u een milieuvriendelijke wagen aangekocht of hebt u verschillende veiligheidsopties in uw wagen? Dan kunt u een extra korting krijgen op uw omniumverzekering.
- Een omniumverzekering komt niet tussen indien de schade werd veroorzaakt met opzet, indien u dronken was, indien u schade veroorzaakte terwijl u van de plaatselijke wetgeving niet met het voertuig mocht rijden of bij schade veroorzaakt door deelname aan snelheids-, regelmatigheids-, behendigheidsritten of -wedstrijden.
Veelgestelde vragen
Hieronder geven we een antwoord op enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag of antwoord er niet tussen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.
Wat kost een omniumverzekering en hoe wordt de premie berekend?
De premie van een omniumverzekering wordt berekend op basis van:
- Het type voertuig. De verzekering voor een ruime 4x4 is namelijk duurder dan die voor een kleine stadswagen.
- Het merk en het model van het voertuig.
- De cataloguswaarde en de opties van het voertuig. Let op, de cataloguswaarde verschilt van de aankoopprijs op uw factuur, ze houdt geen rekening met kortingen, speciale beursvoorwaarden, de btw, ...
- De evaluatiemethode bij een totaal verlies (reële waarde, erkende waarde).
- Uw woonplaats (die heeft impact op de risicoberekening, vooral wat het risico op diefstal betreft).
- Het bedrag van de franchise.
Sommige van de bovenstaande gegevens worden ook gebruikt om de te verzekeren waarde te bepalen.
Is een omniumverzekering voordelig voor mijn wagen?
Om te weten of een omniumverzekering voor uw wagen interessant is, kan u rekening houden met de volgende elementen:
- Heeft u voor de aankoop van uw wagen een lening afgesloten die nog altijd loopt? Is dat het geval, dan kan een omniumverzekering interessant zijn als u wil vermijden een beschadigde wagen te moeten afbetalen.
- Hoe oud is uw wagen? Bij een relatief nieuwe auto is een omniumverzekering te rechtvaardigen. De waarde die u na een ongeval terugkrijgt, is dan inderdaad hoog.
- Welke premie moet u voor de omniumverzekering betalen? Vergelijk die met wat u voor uw wagen terugkrijgt na een ongeval. Oordeel zelf of die premie daartegen opweegt. Vergelijk dit met de premie die u betaalt en de dekking die u krijgt met een kleine omniumverzekering.
Hoe zit het met de schadevergoeding?
De hoogte van de schadevergoeding die wordt uitgekeerd is afhankelijk van tal van factoren:
- Het voertuig kan worden hersteld.
- We spreken in dat geval over partieel verlies. De schadevergoeding wordt dan berekend op basis van de herstellingskosten.
- Het voertuig kan niet meer worden hersteld.
- Indien het voertuig niet hersteld kan worden, of de kostprijs van de herstellingen hoger ligt dan het bedrag dat nodig is om het beschadigde voertuig te vervangen, spreken we over totaal verlies. De schadevergoeding wordt berekend op basis van de vervangwaarde. Die vervangwaarde kan verschillen naargelang de evaluatiemethode die in het verzekeringscontract is vastgelegd.
Vergeet niet dat uw schadevergoeding steeds vermindert met de franchise voorzien in uw contract. Let op, na diefstal krijgt u enkel een schadevergoeding als uw wagen niet na een bepaald aantal dagen wordt teruggevonden. Wordt uw voertuig binnen die termijn teruggevonden, dan dekt uw omniumverzekering de eventuele schade die de dieven veroorzaakten.